Jaká je vlastně pravá italská pizza a kde si ji dopřát?

spot_img

Pizza je jedno z nejznámějších italských jídel, vlastně jedním z nejznámějších na celém světě. Na konci tohoto článku byste měli být schopni rozpoznat autentickou italskou pizzu od náhražek, kterých je bohužel nadmíru.

Ať už sedíte u moře na Sicílii, obdivujete toskánskou krajinu nebo pozorujete třpytící se světla Kolosea, jak se setmí, zjistíte, že italská pizza se nepodává jako plátek, ale nejčastěji jako celé voňavé kolo. I když možná zjistíte, že každá italská komunita má své vlastní osobní vychytávky a styly, na špatnou pizzu nenarazítei. Když si lidé objednají pizzu, často očekávají, že se podělí. V Itálii však každý dostane svůj vlastní masivní koláč a vymění si kousky u stolu.

Jednou z klíčových mylných představ o italské pizze je, že se podává jako tlustý dort. Ve skutečnosti je kůrka jednou z nejdůležitějších složek jídla a je tradičně tenká, ale má nadýchanou konzistenci. V kůrce se skrývá charakteristická chuť a výjimečná textura, která se vyskytuje pouze v italské pizze. Kuchaři kladou velký důraz na množství čerstvého droždí a mouky typu „00“, které jsou potřebné pro přípravu tohoto dokonalého základu. Kůrka je ručně natahovaná a pečená při extrémně vysokých teplotách v peci vytápěné dřevem, aby bylo dosaženo dokonalé konečné kvality.

Dalším důležitým faktorem je omáčka, která se obvykle vyrábí z loupaných místních italských rajčat, nejčastěji San Marzano, pečlivě pěstovaných v bohaté italské půdě a smíchaných s různými dobře volenýmii bylinkami. Další zvláštností je, že tato omáčka se nevaří spolu s ostatními polevami, ale zůstává čerstvá a chlazená na povrchu kůrky. V některých verzích se italská pizza podává zcela bez omáčky, nazývaná bianca, a místo toho je lehce politá olivovým olejem.

Pravda je, že neexistuje jen jedna italská pizza. Itálie je neuvěřitelně rozmanitá země, hlavně co se jídla týče. V každé části země, kterou cestujete, najdete specifický způsob výroby pizzy. Jak si dokážete představit, je dokonce těžké identifikovat všechny druhy italských pizz v jediném článku. Myslím však, že vám mohu představit nejznámější italské pizzy . Konkrétně se pokusím na vysoké úrovni popsat, jaký je mezi nimi rozdíl. Jste připraveni na italskou pizzu se mnou?

Tip: Všechny tyto speciality a mnoho dalšího můžete ochutnat přímo v italské restauraci Brno Caruso, případně si je můžete objednat rozvozem domů, prostřednictvím rozvozu pizzy Brno a rozvozu pizzy Olomouc. Vše připravované z čerstvých a kvalitních surovin rozenými Italy.

Kdykoli jdete do světa, když mluvíte o italské pizze, tak pizza Margherita je to první, co vás napadne. Je to klasická a pravděpodobně nejvíce napodobovaná italská pizza. Pokud cestujete po celém světě, můžete najít pizzerie, které předstírají, že reprodukují tento typ pizzy.

Klasická, nebo moderní pizza?

Než se pustíme do rozdílů, začněme tím, co mají společného. Pizza neapolského stylu je vždy měkká, s pěkně nafouknutou kůrkou, kulatá (samozřejmě) a super tenká uprostřed, pečená při velmi vysoké teplotě v krátkém čase (ideálně ne déle než 90 sekund). Zpravidla také musí být dostatečně měkká a pružná.

Když si dáte první sousto neapolské pizzy, chcete cítit, jak se vám rozpouští v ústech i bez žvýkání . Chcete najít velmi hladké křupání povrchu kůrky následované opět měkkostí. Dobrá kůrka pizzy v neapolském stylu by měla být uvnitř „prázdná“. Nafukuje se v podstatě vzduchem.

Dávno předtím, než si pizza, jak ji známe dnes, získala zasloužený respekt, byla podle bohatých italských neapolských místních považována za selské jídlo nebo „chudé jídlo“. V 80. letech 19. století jste mohli vidět pizzu, kterou prodávali pouliční prodavači a v malých, neoblíbených restauracích, jako jednoduchý pokrm “do ruky”. Jednoduše to nebylo oblíbené jídlo a často se na něj lidé dívali s despektem. A pak král a královna navštívili Itálii v roce 1889. Znuděni svými normálními francouzskými hostinami se ti dva rozhodli poslat pryč pro různé pizzy vyrobené místně. A byli příjemně spokojeni. Tak spokojeni, že slavná „Margherita pizza“ byla pojmenována po samotné královně Margheritě. Pizza se stala známou jako zcela nová kuchyně a poměrně rychle si získala mimořádnou oblibu.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora